Cea mai distantă gaură neagră uriașă deține secretele Universului timpuriu

Astronomii au zărit cea mai distantă gaură neagră uriașă, recordul absolut în dimensiune. Aceasta este de 1 miliard de ori mai mare decât Soarele. Nu este o gaură neagră oarecare, ci un quasar activ înconjurat de un disc de energie foarte luminos, compus din gaze și praf. Această descoperire ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai mult despre condițiile Universului timpuriu.

Obiectul ne oferă o imagine mai clară asupra trecutului. Este de asemenea foarte distant, la aproximativ 13.1 miliarde de ani lumină. Din moment ce se crede despre Big Bang faptul că a avut loc în urmă cu aproximativ 13.8 miliarde de ani, astronomii cred că această gaură neagră s-a format pe când Universul avea doar 670 de milioane de ani, când Universul era foarte tânăr.

Cercetătorii nu sunt încă siguri când anume s-au format primele stele după Big Bang, dar studiind gazele din acest quasar pot oferi informații despre cum evolua Universul în acel moment.

Cu cât descoperim mai multe astfel de găuri negre, cu atât vom putea stabili mai exact cum era Universul Timpuriu. Aceste găuri quasar-uri se află de obicei poziționate în centrul galaxiilor și sunt cele mai luminoase obiecte din Univers. Găurile negre din interior nu emit nicio lumină, însă gazele și norii de praf dimprejur creează suficientă fricțiune cât să aducă lumină și căldură.

Oricum, ele nu pot fi vizibile de pe Terra pentru că sunt foarte îndepărtate de noi. Astronomii privesc aceste obiecte cu telescoapele cu infraroșu. Analizând această lumină, cercetătorii pot stabili cât de departe se află obiectul. Din moment ce Universul este în expansiune, quasar-urile distante se îndepărtează de Terra, fiind și mai dificil de observat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.