Vânătorii de unde gravitaționale au recepționat semnale de la cea mai mică gaură neagră

Colaborarea dintre cercetătorii LIGO – celebri pentru descoperirea undelor gravitaționale – a surprins niște asemenea unde venind de la două găuri negre ce s-au unit, la distanță foarte mare. Pe 8 iunie, două facilități LIGO din Louisiana și Washington  au recepționat aceste semnale de la două găuri negre, care se învârteau una în jurul celeilalte de multe ori pe secundă înainte să se ciocnească și să devină o singură gaură neagră mai mare. Acesta este cel de-al cincilea eveniment în care găuri negre se unesc, surprins de LIGO în unitățile lor de detectare a undelor gravitaționale.

Ei bine, e posibil să urmeze un al șaselea eveniment, încă neconfirmat. Ultima unire de găuri negre detaliată în The Astrophysical Journal Letters este ceva unic din moment ce este cea mai ușoară ciocnire de până acum. Cele două găuri negre erau de doar 7 și 12 ori mai mari decât soarele.

Acestea aveau o masă similară cu cea indicată de cercetători prin alte metode. Pentru că găurile negre nu emit lumină, nu pot fi observate cu ajutorul telescoapelor normale. Dar astronomii pot uneori să măsoare cantitatea de raze x ce provin dinspre un material foarte fierbinte ce se strânge în jurul unei găuri negre. Acum, cercetătorii pot compara proprietățile acestor găuri negre văzute cu undele gravitaționale cu cele observate cu razele X. Pe măsură ce detectarea undelor gravitaționale devine mai mult o rutină, intrăm într-o nouă eră numită era astronomiei prin mai multe surse. Acest tip de astronomie permite cercetătorilor să observe elemente cerești inclusiv unirea a două găuri negre prin mai multe metode, iar acest lucru le oferă mai multe informații.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.