O nouă cameră va căuta explozii stelare și alte schimbări rapide ale cosmosului

O nouă cameră foto puternică va ajuta cercetătorii să caute stele care explodează și obiecte îndepărtate din sistemul nostru solar aflate în mișcare. Zwicky Transient Facility (ZTF) este gata de funcționare la Palomar Observatory din cadrul California Institute of Technology.

Facilitatea se află în munții din nord estul San Diego. Prima componentă este o cameră cu unghi larg atașată la un telescop de 122 cm, ce poate surprinde de două ori pe noapte întreaga parte vizibilă din Calea Lactee fiecare 3 zile. Prima imagine a ZTF arată o regiune din constelația Orion  care include nebuloasa Horsehead, o regiune în care se nasc stele, surprinsă în detaliu de telescopul Hubble. Ei bine, camera ZTF are un unghi mult mai larg comparativ cu Hubble – fiecare imagine capturată pe cer măsoară un unghi de 47 de grade sau mai bine zis, de 247 de ori suprafața lunii.

Fotografierea unor zone uriașe de pe cer, super rapid, este principala funcție a ZTF. Comparând imaginile făcute cu câteva ore înainte în aceeași direcție, cercetătorii pot să caute obiecte cosmice care se mișcă sau care își schimbă nivelul de luminozitate. Desigur, majoritatea stelelor, galaxiilor, nebuloaselor și a altor obiecte cosmice rămân de obicei pe poziție și la fel de luminoase.

Dar Universul este plin și de obiecte variabile din punct de vedere al intensității luminoase, alături de obiecte aflate în tranzit. Discutăm despre stele care mor și care în interval de câteva ore devin mult mai luminoase  datorită exploziei, despre găuri negre ce devorează stele, stele neutron – cele mai dense din Univers care reușesc să emită radiații foarte puternice și așa ,mai departe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.