Din ce este planeta noastră alcătuită?

Terra este o planetă unică în comparație cu celelalte planete cunoscute de noi. Cel mai important aspect de diferențiere este bineînțeles prezența apei. Alte „lumi”, inclusiv luni ai altor planete au atmosfere, gheață, chiar și oceane dar doar Terra deține combinația perfectă care susține viața.

Oceanele de pe Pământ însumează undeva la 70% din suprafață și au o adâncime generală de 2.5 kilometri. Apele dulci există în formă lichidă prin lacuri și râuri din cauza vaporilor de apă din atmosferă care ajung la sol sub formă de ploaie și care sunt parte componentă a atmosferei.

Terra are mai multe straturi. Bazinele oceanice și continentele compun crusta, adică primul strat. Această crustă are o grosime cuprinsă între 5 și 75 de kilometri și are cea mai mare grosime sub continente, în timp ce sub oceane devine cea mai subțire. 46.6% din masa crustei este alcătuită din oxigen, silicon 27.7%, aluminiu 8.1%, fier 5%, calciu 3.6%, sodiu 2.8%, potasiu 2.6% și magneziu 2.1%.

Crusta este împărțită în platouri uriașe care sunt așezate deasupra mantalei, următorul strat al Terrei. Aceste platouri sunt în continuă mișcare și cresc asemenea unghiilor de la mâini potrivit celor de la NASA. Cutremurele apar din cauza acestor platouri care se ciocnesc unul de celălalt. De asemenea, munții s-au format din pricina ciocnirii acestor platouri atunci când unul dintre ele s-a băgat pe dedesubtul celuilalt. Plăcile tectonice reprezintă teoria care explică aceste platouri.

Mantaua este cel de-al doilea strat al Terrei și are o grosime de aproximativ 2890 kilometri, fiind compusă în cea mai mare parte din silicat bogat în magneziu și fier. Căldura intensă cauzează acestor roci să se ridice către suprafață, după care se răcesc și coboară înapoi către miez. Această convecție cu consistența caramelului este cea despre care se crede că este răspunzătoare de mișcarea plăcilor tectonice. Când mantaua împinge prin crustă, vulcanii erup.

Dincolo de manta se află miezul care are de fapt două părți. Există o parte solidă, la interior cu o rază de 1220 km și o parte solidă la exterior cu o rază de 2180 km. Miezul din interior se învârte cu o altă viteză față de planetă fiind înconjurat cu lichid iar acest lucru cauzează câmpul magnetic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.