Astronautul Scott Kelly învață să meargă din nou după 1 an petrecut în cosmos

Să petreci un an în cosmos reprezintă un stres fenomenal pentru corpul uman. E atât de grav încât cosmonauții trebuie să învețe să meargă din nou odată întorși acasă. Același lucru l-a pățit și Scott Kelly, astronautul american ce a petrecut 340 de zile pe Stația Spațială Internațională între anii 2015 și 2016. În momentul în care Scott a ajuns pe Terra, nu a putut să meargă.

Maxim ce-a putut să facă este să se ridice în picioare și să se clatine. Să pășească părea o sarcină mult prea grea iar picioarele lui păreau din jeleu. 6 ore de la aterizare, a început să se mai obișnuiască dar tot nesigur. După alte 22 de ore a reușit să capete un pic de stabilitate cu toate că se clătina la greu. Parcă era un copil de 1 an care învăța să meargă din nou.

Care este cauza pentru care apare această problemă? Lipsa gravitației dă peste cap simțurile oamenilor, în special cel destinat orientării. Pe Terra, știm ce înseamnă să stai cu capul în jos, știm ce-i sus și ce-i jos. Senzorii din urechi controlează echilibrul sunt derutați după câteva zile în cosmos făcând astronauții să fie amețiți. După ce ajung înapoi pe Terra e clar că au nevoie de o perioadă de adaptare. Problema e că și la 2 luni de la revenire, astronautul Scott tot nu și-a revenit complet.

Oricum, așa învățăm despre cum afectează corpul uman lipsa gravitației și putem instrui mai bine viitorii cosmonauți. Trebuie să ajungem cândva pe Marte și doar așa va exista evoluție.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.