O supernova explodează într-una de o bună bucată de vreme

În luna septembrie 2014, când astronomul Iair Arcavi a descoperit o nouă supernovă pe cer, nu s-a gândit prea mult la ea. Părea ca oricare altă stea care a murit și s-a dezintegrat violent. Obiectul a fost unul destul de strălucitor în urmă cu ceva timp dar lumina lui a început să pălească, semn că explozia se apropie de final. Din moment ce Arcavi a aflat despre ce este vorba, a abandonat steaua cu pricina și a început să caute o supernovă care a explodat ceva mai recent.

Telescoapele robotice au continuat să monitorizeze acea stea în următoarele luni, în cazul în care s-ar fi întâmplat ceva interesant. Apoi, la începutul lui 2015, Arcavi a cerut unui student să se uite prin telescop să vadă dacă vreuna dintre stelele explodate se comportă ciudat. Evident, acea supernovă nu mai era deloc una normală. În loc să pălească devenea din ce în ce mai luminoasă, ca și cum ar fi explodat încă o dată. „Nu am observat niciodată până acum o supernovă care să facă asta” spune Arcavi, astronom de observații la UC Santa Barbara și Las Cumbres Observatory.

Acest lucru a stârnit interesul lui Arcavi, care alături de echipa lui a început să monitorizeze steaua la fiecare două zile cu ajutorul telescoapelor Las Cumbres Observatory din întreaga lume. În următorii 2 ani, datele adunate de aceștia au scos la iveală starea supernovei cu pricina: a fost luminoasă pentru 600 de zile în jur de 100 cum este normal. În tot acest timp, lumina stelei a crescut în intensitate și a slăbit de vreo cinci ori. Era ca și cum ar fi explodat încă o dată, și încă o dată.

Ca și cum ar fi refuzat să moară. De fapt, nu era vorba despre o supernovă ci despre un PPI – pulsational pair-instability, eveniment care pare supernovă și apare la stele care au de 100 de ori masa soarelui. Când o astfel de stea ajunge la finalul vieții, miezul ei devine foarte fierbinte, de miliarde de grade, și devine instabilă. În acel moment, oxigenul din miez se aprinde și steaua aruncă în aer primul strat de materie. Rezultatul este ceva ce seamănă cu o explozie dar miezul stelei rămâne intact. Astfel, steaua explodează de nenumărate ori până când se prăbușește într-o gaură neagră.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.