NASA face economii importante din parteneriatele cu companiile comerciale

Decizia NASA de a încheia parteneriate cu companii private precum SpaceX în vederea aprovizionării Stației Spațiale Internaționale poate să îi aducă economii de miliarde de dolari potrivit unui nou studiu, efectuat de un angajat al acestei instituții din partea Kennedy Space Center.

Acest studiu a apărut pentru prima dată în presă pe site-ul celor de la Ars Technica și a analizat activitatea NASA pe parte de aprovizionare în ultimii 10 ani. Din 2006, compania a decis să schimbe modul de trimitere a proviziilor pe laboratorul de pe orbită: în loc să folosească rachete guvernamentale precum Space Shuttle, agenția a decis să apeleze la companii comerciale.

De fapt, multe dintre rachetele comerciale folosite astăzi pentru aprovizionarea SSI au fost dezvoltate în parteneriate cu NASA. Este vorba despre două companii: SpaceX și Orbital ATK care se ocupă în acest moment de Stația Spațială Internațională pe parte de aprovizionare.

Ca parte a Commercial Cargo Program, fiecare companie folosește propriile rachete și capsule cargo pentru acest job. SpaceX trimite provizii cu o capsulă Dragon fixată pe o rachetă Falcon 9 în timp ce Orbital ATK folosește o capsulă Cyngus propulsată către SSI de o rachetă Antares sau Atlas V construită de United Launch Alliance. Când proiectul a fost lansat, a fost salutat de administratorul NASA, Mike Griffin pentru că și-a dat seama de faptul că aceasta este o metodă mult mai ieftină de a trimite cargo pe Stația Spațială Internațională. Astăzi, se adeverește faptul că Mike a avut dreptate. Parteneriatele au fost de fapt un chilipir de zile mari pentru că vor ajuta NASA să economisească miliarde de dolari.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.