Cele 2 aurore rare ale planetei Jupiter sunt independente

Pentru prima dată, cercetătorii au observat aurorele planetei Jupiter pulsând în același timp. Studiind luminile ciudate ale gigantului gazos, cercetătorii William Dunn și Andrew Coates de la Universitatea din Londra au descoperit faptul că aurorele din nord și din sud sunt complet independente una față de cealaltă. Această descoperire surprinzătoare a fost publicată în revista Nature Astronomy și este un pas în față pentru înțelegerea aurorelor de pe Jupiter de la poli.

Aurorele sunt un fel de semnătură ale câmpului magnetic planetar, despre care se crede că sunt cheia vieții, ferind atmosfera de vânturile solare ale stelei celei mai apropiate. Câmpurile magnetice sunt mai vizibile pe pulsar, exoplanete, și pe stele pitice maronii, însă Jupiter e mai aproape de noi.

Astfel, studiind aurorele și câmpurile magnetice, putem înțelege mai bine ce anume se întâmplă în zonele mult mai distante de Terra. Dacă vrem să găsim viață pe alte planete, aceste planete trebuie să aibă câmpuri magnetice suficient de puternice. Pe Terra, aurorele sunt acele pete roșiatice sau verzui care apar la poli în momentul în care particule încărcate energetic trimise de pe soare interacționează cu câmpul nostru magnetic. Particulele încărcate accelerează și se lovesc de moleculele de gaz din atmosferă, producând lumină. Există și aurore pe care nu le vedem, alcătuite din lumină UV sau infra roșu , raze X și așa mai departe. Pe Jupiter aceste aurore sunt mult mai diferite pentru că modul de funcționare a acestei planete diferă mult de Terra.

Pe Jupiter, particulele încărcate cu energie ajung tot de la soare dar și de pe luna vulcanică Io. Molecule de sulf, oxigen, carbon sunt atrase în câmpul magnetic mult mai tare din cauza rotației super rapide a planetei, generând zeci de megavolți de energie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.