Cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar este înconjurată de praf

Proxima CentauriProxima Centauri este cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar și e foarte posibil să nu aibă doar o planetă care să-i dea târcoale. E posibil ca acolo să fie un sistem planetar complex. Astronomii au detectat centuri de praf rece în jurul acestei stele, lucru ce indică faptul că acolo sunt de fapt mai multe obiecte. Pot fi asteroizi sau chiar planete, rămâne de văzut.

Dacă vreodată se vor descoperi planete în jurul Proxima Centauri, ar fi o descoperire uriașă întrucât această stea se află la doar 4 ani lumină de noi. Anul trecut, astronomii au descoperit o planetă de dimensiunea Terrei care orbitează în jurul acestei stele, în zona de confort ce ar putea permite apei lichide să existe la suprafață. Planeta a devenit rapid obiect de studiu, cu gândul că într-o zi am putea să o vizităm cu ajutorul unei probe. Dar astronomii s-au întrebat dacă nu cumva mai sunt lucruri de descoperit în jurul Proxima Centauri, iar cu ajutorul telescopului ALMA din Chile, aceștia au vrut să vadă dacă pot identifica resturi sau centuri de praf asemenea celor din propriul sistem solar (dintre Marte și Jupiter sau Centura Kupier care orbitează dincolo de Neptun). Aceste centuri de obiecte sunt resturi de când sistemul nostru solar s-a format în urmă cu 4.5 miliarde de ani. Astfel, astronomii s-au gândit că ar putea fi asemenea centuri și în jurul Proxima Centauri.

„Credem că acolo unde există o planetă în jurul unei stele, trebuie să fie și un fel de centură de asteroizi. Sunt doar resturi de când s-a format sistemul solar” spune Enrique Macías, astronom la Universitatea din Boston. Când au studiat Proxima Centauri, astronomii au detectat emisii  provenite de la centuri de praf, centuri extrem de reci, la -230 grade Celsius.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.