Google Doodle de astăzi sărbătorește pe Chandra, cercetătorul care a descoperit modul în care stelele mor

ChandraAsemenea unui organism viu, stelele au propriul ciclu de viață. Acestea se nasc din praf și gaz, evoluează, se schimbă de-a lungul a milioane/miliarde de ani, apoi mor, lăsând în urmă rămășițele unui obiect care a existat cândva. Acest proces este centrul științei numite astrofizică iar astăzi, este cinstit printr-un Doodle de către cei de la Google cu imaginea lui Subrahmanyan Chandrasekhar.

Chandrasekhar cunoscut mai bine sub numele de Chandra, a fost un astrofizician născut în India și care a descoperit modul în care stelele mor la vârsta de 20 de ani. În timp ce călătorea în UK pentru a studia la Cambridge, Chandra a venit cu ceea ce astăzi cunoaștem drept limită Chandrasekhar, un concept care detaliază ce anume se întâmplă cu o stea după ce arde tot combustibilul și moare. Dacă o stea are mai puțin de 1.4 ori masa soarelui, se va prăbuși într-un obiect numit dwarf – un miez stelar rămas, foarte dens și foarte fierbinte. Dacă o stea are mai mult de 1.4 ori masa soarelui, nu se va transforma într-un dwarf , ci va exploda într-o supernova ori se va transforma într-o gaură neagră.

Pentru munca sa, Chandra a primit Premiul Nobel în 1983. Inițial, teoria sa nu a fost cea mai populară din prima, limita lui Chandra a fost ridiculizată de Sir Arthur Eddington, unul dintre liderii astrofizicii acelor vremuri, într-o întâlnire Royal Astronomical Society din 1935. Abia în 1983 descoperirile sale au fost recunoscute de către societatea oamenilor de știință și a primit Premiul Nobel pentru Fizică. Numele său, Chandra, a fost acordat de NASA unui telescop ce observă emisiile de raze X fierbinți din Univers. Chandra a murit în 1995.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.