Premiul Nobel pentru Fizică – acordat celor 3 cercetători care au detectat valurile gravitaționale

Astăzi, trei cercetători au primit Premiul Nobel pentru Fizică. Este vorba despre lucrarea prin care au fost descoperite undele gravitaționale, acele ondulații în spațiu și timp existente în Univers.

Cei trei se numesc Rainer Weiss – un profesor de fizică la MIT, Kip Thorne și Barry Barish, ambii profesori de fizică la Caltech. Cei trei sunt membri cheie ai LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave, o colaborare științifică ce a făcut istorie anul trecut în momentul în care a anunțat descoperirea undelor. În urmă cu peste 10 de ani, Albert Einstein a prezis existența acestor unde în teoria sa generală a relativității, spunând că orice obiect din Univers curbează spațiul și timpul în jurul său iar în momentul în care acesta se mișcă, creează anumite valuri gravitaționale în spațiu și în timp, asemenea valurilor apărute într-un lac dacă arunci o piatră.

LIGO constă în două detectoare specializate în Washington și Louisiana proiectate să recepționeze aceste valuri. Mai precis, observatoarele caută aceste unde gravitaționale transmise de coliziunea violentă a obiectelor super dense și foarte îndepărtate, precum găuri negre sau resturi stelare cunoscute și sub numele de stele neutron. Când aceste corpuri se unesc, se învârt unul în jurul altuia rapid, de câteva ori pe secundă, înainte să se unească într-un singur obiect foarte dens.

Este un fel de dans cosmic care dă naștere acestor valuri în țesătura spațiu-timp, valuri ce călătoresc cu viteza luminii și care ajung într-un final și pe Terra.

Până în momentul în care ajung la noi, undele gravitaționale sunt mult diminuate, fiind necesare receptoare extrem de sensibile precum cele de la LIGO, pentru a putea fi preluate.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.