E posibil ca în tinerețe, planeta Marte să fi avut râuri de apă?

În urmă cu miliarde de ani, pe când Marte era un bulgăre de gheață, jeturi masive de metan au cauzat o încălzire misterioasă ce a permis apei lichide să curgă la suprafață, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii ar putea acum să înțeleagă perioada în care condițiile de pe Marte erau favorabile vieții.

Ei bine, aceste crize tranzitorii de încălzire ar putea avea legătură cu axa instabilă a planetei, potrivit acestui studiu publicat în revista Nature Geosceince. În momentul în care planeta se înclină, este expusă razelor solare care încălzesc acele rezervoare de metan înghețat. Gazul metan scapă apoi în atmosferă și amestecat cu dioxidul de carbon, alt gaz cu efect de seră, reușesc să încălzească planeta timp de câteva sute de mii de ani. Astăzi, Marte e rece. Robotul Curiosity aflat astăzi pe Planeta Roșie alături de alte sonde trimise să orbiteze în jurul ei au observat văi de râuri care ar fi avut nevoie de sute de mii de ani pentru a fi săpate în acest mod de apă. Din păcate, unele datează de acum 3-3.6 miliarde de ani când se credea că această planetă este complet înghețată. Dovada apei lichide sugerează faptul că Marte a avut perioade de încălzire cu toate că nimeni nu știe exact de ce.

„E un paradox, un paradox nerezolvat al planetei Marte. Pe-o parte, unii spun că planeta ar fi fost călduroasă și udă, cel puțin ocazional iar pe altă parte nimeni nu-și poate explica cauza acestui fenomen” spune Kevin Zahnle, un cercetător NASA care nu a fost implicat în acest studiu.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply