Cel mai lung zbor al unui balon cu care se vor lansa în viitor sateliții

zbor al unui balonCompania World View din Arizona a dus la bun sfârșit un zbor de test de 5 zile cu baloanele sale de mare altitudine, care au fost proiectate pentru a duce pe orbita pământului instrumente de observație și sateliți. Este cel mai lung test de acest gen, deși cei de la World View speră să reușească să mențină baloanele în atmosferă luni sau chiar ani de zile în viitor.

Baloanele cu pricina, spre deosebire de rachete care duc sateliți pe orbită la 35 de kilometri apoi se întorc pe Terra, au fost proiectate să rămână la acea înălțime și să fie mișcate de vânturile din stratosferă. Chiar dacă la început baloanele World View nu vor transporta sateliți, vor fi utili pentru alte aplicații precum meteorologie, comunicații sau evacuarea în caz de dezastru.

Ca să funcționeze însă, aceste vehicule trebuie să fie capabile să stea în aer perioade lungi. Până acum, cel mai lung zbor după cel de 5 zile a fost de 27 de ore. Cei de la World View au încercat  și o misiune de 4 zile la finalul lui iulie dar din cauza unei găuri din balon, a durat în final doar 17 ore.

Ultimul zbor al companiei a avut loc la data de 1 octombrie, a durat 5 zile și a testat sistemul care permite mutarea balonului la înaltă atitudine sau menținerea lui la punct fix. La bord, avea o cameră foto de 50.6 megapixeli Canon EOS 5DS folosită pentru eventuale observații, dar și echipament militar pentru comunicații de la Southern Command. Armata este interesată de folosirea acestor baloane pentru identificarea oamenilor și a traficanților de droguri, alături de piraterie maritimă.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.