Tendinţele pieţei imobiliare din Iaşi

Ultimii ani au adus schimbări majore în ceea ce priveşte piaţa de imobiliare din întreaga lume. Din fericire există şi creşteri spectaculoase şi furnizări de locuinţe noi, un record fiind chiar cel de anul trecut când s-au înregistrat nu mai puţin de 14.000 de noi construcţii în acest sens. Nici anul acesta nu este lipsit de acţiune pe plan imobiliar. Din punct de vedere al unei analize pe piaţa de profil, pentru zona Iaşi se înregistrează acelaşi pretenţii înalte.

Conform experţilor imobiliari Compari Imobiliare ce deţin şi o platformă online cu acelaşi nume, piaţa din Iaşi se defineşte prin preţuri mai mari. Într-o succintă analiză, în cadrul paginii lor oficiale descoperim spre exemplu 3.2 mii de apartamente ce sunt puse la vânzare, alte 1.1 mii de case şi alte spaţii precum şi garsoniere. Un nivel destul de mare de anunţuri, ce creează  statistica şi o medie de preţuri. Aşadar, pentru cei care cercetează printre apartamente de vanzare Iasi află că Lunca Cetăţuii, cotată la 631 €/mp este una dintre cele mai scăzute zone, în timp ce extrema cealaltă o reprezintă Dealu Doamnei  cu 1768 €/mp.

Preferinţele ieşenilor                                                                                                 

Când vine vorba de o achiziţie, pretenţiile sunt cu mult mai mari faţă de cei care închiriază. Asta pentru că desigur implică o investiţie destul de mare şi nu contează prin ce mijloace se va întâmpla asta. În orice caz, cei mai mulţi dintre cei care intenţionează să facă pasul de a deveni proprietari, ţin cont de amplasare. Şi aici ţine nu numai de o zonă specifică, cât şi de anul construcţiei.

Cu cât apartamentul este mai nou, cu atât mai bine. Însă şi preţul va fi influenţat din acest punct de vedere. Clasa de mijloc este cea legată de apartamente mai vechi însă nu mai mult de anii 80, ţinându-se cont de riscurile seismice, dacă se impun sau nu. Reabilitarea joacă un rol important la acest capitol.

Tot în clasa de preferinţe, pentru doritorii de a achiziţiona un apartament în Iaşi se numără şi alegerea etajului. Cea mai frecventă alegere este legată de cele intermediare, nu extremele pentru că acestea impun şi alte situaţii problematice. Odată cu această cerere şi preţul creşte cu cel puţin 3 procente. De dorit să fie un apartament cu minim 2 camere.

Astfel de tendinţe se mai explică şi din perspectiva investiţiilor în chirii. Cu alte cuvinte, în ultimii ani există un tot mai mare avânt pentru achiziţia unui apartament însă nu pentru propriul plan de locuire, ci pentru închiriere.

Scurtă concluzie

Piaţa din Iaşi cunoaşte în continuare schimbări majore. Aşadar, zona centrală, Copou şi Păcurari, sunt de mare interes, în timp ce apartamentele de la periferie sunt tot mai ieftine, însă din ce în ce mai puţin populare ca şi opţiuni. 15 procente este creşterea din acest an. Şi se anunţă vremuri şi mai schimbătoare.

Investiţiile în sfera imobiliară se fac remarcate nu numai din punct de vedere al dezvoltatorilor care continuă să ridice ansambluri rezidenţiale ci şi din punct de vedere al celor care văd în asta un profit pe termen lung: închiriază apartamentele cumpărate, ca sursă de venit pe termen lung, pasivă, însă care să conteze.

Pentru cei interesaţi, Compari Imobiliare deţine un portal foarte vast cu anunţuri de vânzări apartamente în Iaşi şi nu numai – compariimobiliare.ro. Mii de anunţuri zilnic sunt ghidul celor care intenţionează să viziteze opţiunile selectate.

srusa: huffingtonpost.com

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.