Astronomii coreeni au văzut o explozie distantă care a avut loc acum 600 de ani. Au găsit și steaua care a cauzat această explozie

În luna martie 1437, astronomii din Seoul au văzut ceea ce au crezut atunci că ar fi o stea nouă pe cer. Acum, 600 de ani ai târziu, astronomii și-au dat seama că ceea ce au văzut oamenii atunci a fost o explozie termonucleară cauzată de interacțiunea a două stele distante. Noul studiu arată locația exactă a celor două stele pe cer, rezolvând un mister care a bântuit astronomii de secole și oferind indicii despre ce s-a întâmplat cu cele două stele după explozie. Evenimentul observat de astronomi a durat 14 zile, făcând astronomii contemporani să creadă că a fost vorba despre o nova clasică. Mica stea albă este atât de densă încât absoarbe hidrogenul altei stele, construind un strat de gaz  care explodează într-un final asemenea unei bombe uriașe. Acest proces transformă o stea de dimensiunea Soarelui nostru într-o stea pitică roșie, mult mai mică, mai rece și mai palidă.

Astronomii s-au gândit mult timp la faptul că evenimentul din 1437 ar putea să rezolve un puzzle astronomic: ce anume s-a întâmplat cu cele două stele după explozie? „Ca să răspundem la întrebarea aceasta, nu e suficient să ne uităm la novele a doar 20-30 sau 100 de ani de la erupție. Totul pare neschimbat cu un secol înainte și după explozie” spune Michael Shara. Dar există o idee care susține faptul că multe secole după nova, cele două stele devin mult mai palide și au loc multe alte explozii la intervale regulate de timp. Acum, se pare că această teorie ar fi adevărată. Din moment ce rezultatul este o stea roșie pitică și o stea albă pitică, mai palide este posibil ca teoria să fie adevărată și să se producă mai multe explozii mai mici de-a lungul timpului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.