Undele gravitaționale emise de găurile negre pot indica mai precis poziția evenimentelor pe cer

Astronomii spun că au detectat un alt set de unde gravitaționale care ondulează spațiul și timpul și care călătorește prin Univers. Este cea de-a patra oară când acest fenomen este observat și investigat de către cercetătorii de la LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory.

Același grup a făcut istorie în momentul în care a descoperit acest val gravitațional pentru prima dată în anul 2016. Chiar dacă detectarea valurilor a devenit o rutină, ultima descoperire este unică din moment ce a fost observată și de alt laborator în afară de LIGO.

LIGO, finanțat de National Science Foundation are două observatoare: în Washington și Louisiana, ambele dedicate măsurării undelor gravitaționale. În Italia însă, există un alt observator european numit Virgo, ce a detectat aceste unde și el și care le-a indicat venind dinspre două găuri negre ce s-au unit la miliarde de ani lumină distanță. Și celelalte descoperiri ale LIGO au fost legate tot de găuri negre dar a fost pentru prima dată când o coliziune de asemenea fenomene a fost observată de toate cele trei observatoare. Faptul că există trei astfel de laboratoare ce studiază undele gravitaționale ne poate ajuta să înțelegem mai bine de unde vin aceste semnale. Este asemănător GPS-urilor, care emit date mai precise dacă sunt conectate la 3 sateliți diferiți.

În momentul în care cunoști sursa valurilor gravitaționale, poți face niște observații ulterioare mult mai interesante. Acum, cercetătorii cu ajutorul telescoapelor radio vor știi încotro să-și îndrepte instrumentele pe cer atunci când  o undă va fi detectată. Din moment ce undele vin de la găuri negre, nu există emisie de lumină, telescoapele normale nu pot fi folosite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.