Cele mai puternice particule cosmice vin dinafara galaxiei noastre

Astronomii au rezolvat în sfârșit un mister legat de undele cosmic, particulele foarte energizate care călătoresc prin cosmos și care ajung într-un final și pe Terra. Timp de jumătate de secol, oamenii de știință nu au putut să localizeze exact de unde vin către Pământ cele mai puternice unde cosmice din Univers, însă datorită unui efort susținut venit din America de Sud, astronomii au găsit răspunsul. Aceștia au confirmat faptul că particulele super energizate vin dinafara galaxiei.

Cosmosul este plin de unde, raze, fragmente de atomi ce cară cu ei o anumită cantitate de energie. Majoritatea celor care au o cantitate mai scăzută de energie sunt din propria galaxie de la supernove sau de la stele care au explodat și care au aruncat în spațiu aceste particule. Apoi, există particulele foarte energizate – particule care sunt încărcate cu energie de milioane de ori mai puternică decât orice particulă observată vreodată de pe Terra. Aceste tipuri de unde sunt un mister, pentru că nimeni nu știe care este motivul pentru care sunt atât de puternic încărcate energetic.

„Nu cunoaștem mecanismul care poate accelera aceste particule astfel încât să ajungă la energia pe care o observăm noi” spune Greg Snow, profesor de fizică la Universitatea Nebraska-Lincoln.

Acum, astronomii sunt mai aproape de răspuns la această întrebare ca niciodată. Aceasta vine de la observatorul Pierre Auger din Argentina. După ce au studiat 30.000 de particule, cercetătorii au creat o hartă de distribuție pe cer. Majoritatea particulelor super energizate veneau din alte locuri decât centrul Milky Way. Asta înseamnă că veneau dinafara galaxiei noastre. Încă nu s-a aflat care este sursa lor, ce anume le produce. Măcar este un punct de început, acum cercetătorii știu încotro să se uite.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply