Lacuri de metan și oceane ascunse – cele mai importante descoperiri ale probei Cassini despre lunile lui Saturn

După 13 ani de serviciu în slujba NASA, proba Cassini s-a prăbușit în mod controlat pe Saturn, dezintegrându-se în atmosfera sa. În urmă, au rămas câteva descoperiri uriașe legate de lunile lui Saturn la care nimeni nu se aștepta. Să le trecem în revistă pe cele mai importante dintre acestea.

Luna Enceladus are un ocean și ar putea fi locuită

În anul 2005, niște date ciudate primite de sonda Cassini au schimbat modul în care noi priveam luna Enceladus. Pe 17 februarie în acel an, proba a efectuat primul zbor în jurul acestui luni de gheață iar magnetometrul cu care măsura câmpul magnetic al lui Saturn, a descoperit o anomalie la polul sud al lunii. Părea că în acea regiune sunt emise gaze. După investigații, s-a ajuns la concluzia că de sub crusta lunii, ieșeau la suprafață jeturi de apă. Astfel, cercetătorii au înțeles că sub crustă se află un ocean cu apă sărată, ocean ce ar putea avea toate ingredientele potrivite pentru susținerea vieții.

Misterele lunii TITAN

Luna Titan a fost unul dintre motivele principale pentru care proba Cassini a fost trimisă către Saturn. Probele Voyager trimise de NASA către acea planetă la începutul anilor 80 au scos la iveală atmosfera bogată în nitrogen a lunii Titan și cercetătorii au crezut de cuviință că trebuie investigat. Proba Cassini a lansat pe această lună un roboțel fabricat de European Space Agency  pe data de 14 ianuarie 2005, ce a adus multe lămuriri despre această atmosferă, scoțând în evidență albii de râuri uscare și lacuri sub crustă. Apoi, mai multe observații au scos la iveală faptul că Titan are râuri și lacuri de metan la suprafață , transformând luna în cea de-a doua planetă din sistemul nostru solar despre care se cunoaște că există substanțe lichide. Prima este Terra bineînțeles. Astfel, cercetătorii au spus că poate exista acolo viață care să depindă de metan așa cum există pe Terra viață care depinde de apă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.