Primul FAIL din istoria recentă pentru PSLV – racheta indiană care a făcut istorie

Polar Satellite Launch Vehicle Racheta Premium din India a înregistrat un eșec astăzi când a încercat să pună pe orbită un satelit, o defecțiune care a împiedecat detașarea satelitului de racheta în sine. Este vorba despre o rachetă Polar Satellite Launch Vehicle sau PSLV, care a decolat cu brio de la Satish Dhawan Space Centre (sudul Indiei) la ora 9:30 AM ET. După vreo 10 minute de zbor, aceasta se afla la o altitudine mai mică decât normal. Ulterior, Indian Space Research Organization (ISRO) a confirmat faptul că a avut loc o problemă cu detașarea încărcăturii, respectiv a satelitului.

E posibil ca traiectoria joasă a rachetei să fi avut legătură cu imposibilitatea de a separa încărcătura, făcând vehiculul mai greu decât normal.  „Dacă încărcătura nu este detașată, ai de-a face cu o greutate mult mai mare, așa că îți este afectată atât viteza cât și altitudinea” spune Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard. Deocamdată, se pare că racheta cu tot cu satelit a rămas undeva pe orbită, însă urmează ca vehiculul împreună cu satelitul rămas captiv să înceapă să coboare ușor spre Terra. Cu siguranță cele două se vor dezintegra la intrarea în atmosferă.

Este un FAIL neașteptat pentru o rachetă atât de simplă și atât de eficientă. În ultimii 24 de ani, această PSLV a efectuat 41 de zboruri și a suferit doar 2 eșecuri, ultimul în 1997. Această rachetă a devenit esențială pentru programul spațial din India, cu ajutorul ei au fost trimise probe atât pe lună cât și pe Marte, ajungând chiar la performanța de a trimite mai multe probe în cosmos dintr-o singură lansare. Astăzi însă, racheta a eșuat, trebuia să trimită pe orbită un satelit pentru Indian Regional Navigation Satellite System. PSLV a intrat în istorie în luna februarie, când a reușit performanța de a lansa 104 sateliți dintr-o singură încărcătură.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.