Cum a ținut NASA Stația Spațială Internațională pe orbită în timp ce a fost lovită de uraganul Harvey

În zilele dinainte ca uraganul Harvey să lovească Texasul, controlorii de zbor de la Johnson Space Center (NASA) din afara Houston aveau de luat o decizie: să evacueze clădirea sau să se țină tare de mese în timpul furtunii? Iar dilema asta nu avea în joc doar siguranța controlorilor de zbor. Acești oameni sunt însărcinați cu menținerea pe orbită a Stației Spațiale Internaționale – un job full time care din păcate nu poate fi făcut din altă parte. Dacă există problem de comunicație la sol, astronauții pot fi în pericol. „100% controlorii de zbor de la sol mențin stația aproape de Terra” spune  Zebulon Scoville, directorul Expedition 52 pentru NASA.

Există multe sarcini pe care controlorii de zbor le pot face din altă parte, precum monitorizarea datelor venite de la Stația Spațială Internațională pe Terra, dar atunci când vine vorba de trimis comenzi către laboratoarele orbitale, acest lucru e posibil dor de la Johnson Space Center. Controlorii de zbor trebuie să se afle în Mission Control Center și să fie logați  doar de acolo din motive de siguranță. Într-o lună oarecare, peste 50.000 de comenzi sunt trimise către SSI de pe Terra inclusiv manevre de corectare a orbitei astfel încât stația să se afle mereu într-o poziție stabilă și să fie ferită oarecum de impactul cu deșeurile cosmice.

În fața furtunii Harvey, cei de la NASA au ales să reziste, clădirea cu Mission Control Center era făcută să reziste la inundații destul de serioase. Nu era problemă cu vânturile puternice aici. Știind că drumurile vor deveni impracticabile din cauza inundațiilor, NASA a chemat de acasă din timp minimum de personal și l-a cazat în sălile adiacente celei de control. S-a muncit în schimburi de câte 9 ore, cum se muncea și până atunci și totul a trecut cu bine, nu a fost niciun fel de problemă.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply