Următoarea generație de costume pentru astronauți ar putea suporta explorarea pe Marte

Costumele spațiale sunt esențiale pentru menținerea în viață a echipajului SSI. Acestea îi protejează de condițiile dure din cosmos în momentul în care părăsesc incinta. E posibil ca într-o bună zi aceste costume să fie folositoare și pe Marte. În premiera sezonului Space Craft, ne-am afundat în lumea designului de costume spațiale pentru a afla cam ce e nevoie pentru a construi unul.

Cum ne așteptam, nu e muncă simplă. Să faci un costum de cosmonaut este un proces incredibil de complex și presupune legarea la olaltă a mii de materiale distincte – de la aluminiu la materiale textile capabile să ofere flexibilitate. Este nevoie și de un sistem de suport pentru funcțiile vitale care să ajute la circulația sângelui în organism. Acest sistem este amplasat în spatele costumului și are forma unui rucsac. „E foarte dificil să așezi o persoană într-un costum care nu este altceva în afară de o pungă cu oxigen” spune Pablo de Leon, director al laboratorului de costume spațiale de la Universitatea Dakota de Nord. Aceste costume nu doar țin oamenii în viață, dar trebuie să fie suficient de flexibile cât să permită munca.

„Trebuie să creezi un costum care să fie cât mai mobil, cât mai confortabil pentru astronaut, să fie sigur adică să-l protejeze de vid și alte pericole din cosmos. Este o provocare foarte mare. Nu întotdeauna lucrurile funcționează conform planului” continuă de Leon.

Timp de ani buni, astronauții cu palme late au pierdut câteva unghii după ce au purtat mănușile costumelor spațiale. În plus, aceste costume nu sunt universale.

Trebuie să fie special proiectate pentru mediul în care va fi folosit. Dacă destinația va fi Marte, designerii vor trebui să ia în considerare temperaturile și condițiile atmosferice, alături de tipul de praf care va intra în contact cu costumul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.