Primul test al rachetei Rocket Lab a fost un eșec

Compania startup Rocket Lab a venit cu un comunicat de presă în care a anunțat faptul că știe motivul pentru care prima testare a fost un eșec, racheta fiind incapabilă să ajungă pe orbită.

Eșecul nu are de-a face cu racheta în sine, misiunea s-a terminat mult mai devreme pentru că a fost o problemă la sol cu echipamentul care controla lansarea.

Acum că cei de la Rocket Lab știu exact ce s-a întâmplat, au spus că rezolvarea este una destul de simplă și că această problemă nu se va mai repeta. Lansarea din luna mai a fost primul zbor al rachetei Electron produsă de Rocket Lab și a decolat din Noua Zeelandă.

4 ani a avut nevoie compania pentru a dezvolta acest vehicul și a reprogramat testarea pentru finalul anului. Racheta Electron este capabilă să care încărcătură pe orbită de până la 250 de kilograme iar compania a afirmat că se va axa pe lansarea de sateliți de mici dimensiuni.

Rocket Lab are de gând să impună un preț de 4.9 milioane de dolari/lansare, un preț destul de mic comparativ cu piața. Rachetele comerciale de mari dimensiuni au costuri de 4-5 ori mai mari.

În timpul lansării, racheta Electron s-a descurcat de minune și a ajuns în cosmos. Se afla la o distanță de 223 de kilometri de sol când echipamentul de la sol s-a defectat și a pierdut contactul cu racheta.

Această defecțiune a întrerupt testarea dar Rocket Lab va relua formalitățile la finalul anului după ce va reuși să pună ba punct absolut tot ce ține de echipament la sol. Planul inițial era să efectueze 3 teste înainte de a trece la zborurile comerciale, însă se zvonește că dacă cel de-al doilea test va fi unul de succes, compania va sări peste cel de-al treilea și va trece să opereze pe piață.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.