La următoarea lansare, SpaceX va trimite un super computer HPE pe SSI

Mâine, racheta Falcon 9 a celor de la SpaceX va trimite cercetătorilor de pe Stația Spațială Internațională un nou calup de provizii, alături de un supercomputer HP. Numit computerul Spaceborn, acesta reprezintă un proiect între NASA și cei de la HP și are scopul de a observa dacă un supercomputer poate rezista în condițiile dure ale cosmosului. Dacă testele vor fi un real succes, asemenea calculatoare ar putea fi piese cheie în explorarea cosmosului dincolo de Terra.

Locația pe orbita inferioară a Stației Spațiale Internaționale este un mediu destul de ostil pentru calculatoare. Din cauza faptului că SSI este situată în afara atmosferei protectoare a Pământului, este expusă la foarte multe radiații venite atât din cosmos cât și din direcția soarelui. Calculatoarele nu se împacă prea bine cu asemenea radiații așa că trebuie fie oarecum blindate. Blindarea super calculatoarelor durează și costă destul de mult, adăugând și foarte multă greutate aparatului în sine.

Spaceborn Computer este un experiment pentru a vedea dacă un calculator fără blindaj poate opera în cosmos perioade lungi de timp. Acest calculator este echipat cu niște senzori cu ajutorul cărora ar trebui să facă față radiațiilor, nu este blindat hardware. Acesta rulează un sistem de operare Linux și este programat să recunoască nivelul înalt de radiații în momentul în care acestea apar. În acel moment, va scădea puterea de procesare pentru a salva energie și pentru a evita pagubele.

Până acum, acest super computer a trecut 146 de teste de siguranță și certificări și a fost aprobat pentru această misiune de către NASA. De îndată ce va fi lansat pe orbită, va trebui să reziste 1 an la bordul Stației Spațiale Internaționale, timp în care cei de la sol vor observat modul în care se descurcă cu radiațiile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.