De ce NASA va trimite baloane cu bacterii pe cer în timpul eclipsei de soare

În timp ce luna va bloca soarele complet săptămâna ce vine în timpul unei eclipse, peste 50 de baloane de mare altitudine vor decola din 20 de locații distincte din SUA către o altitudine de aproximativ 30 de kilometri. La bordul lor va fi câte un Raspberry Pi ce va controla camere, senzori meteo și modemuri cu ajutorul cărora se va transmite LIVE eclipsa. Aceste baloane vor avea de asemenea o etichetă din metal îmbibată cu bacterii pe care NASA le va studia în timpul acestui eveniment cu scopul de a determina dacă ar putea supraviețui pe Marte.

De fiecare dată când trimitem un robot pe Marte, microorganismele noastre ajung pe ei. Ce se întâmplă cu acele bacterii care ajung în final pe Marte? Se înmulțesc sau mor? Sau ajung să colonizeze o lume diferită de a noastră? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să facem experimente aici pe Terra iar eclipsa de soare din 21 august este momentul perfect. Baloanele vor fi înălțate de niște echipe de liceeni și absolvenți de facultate prin intermediul evenimentului Eclipse Balooning Project, condus de Angelica Des Jardins de la Universitatea din Montana.

Partea superioară a stratosferei aflată deasupra stratului de ozon seamănă destul de mult cu atmosfera de pe Marte: are o temperatură de -37 grade Celsius, conține aer foarte rarefiat, este bombardat cu radiații solare foarte puternice, etc.  În timpul eclipsei, condițiile vor fi și mai asemănătoare  pentru că temperaturile vor scădea și mai mult  iar luna va bloca o parte din radiații, simulându-se perfect condițiile de pe Planeta Roșie.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.