De ce căutarea extratereștrilor e un lucru bun pentru societate

Căutarea vieții extraterestre în Univers este una dintre principalele griji ale științei moderne. Din cauza importanței specifice, resurse impresionante sunt alocate tinerilor cercetători, resurse cu care se construiesc roboți trimiși pe Marte sau telescoape menite observațiilor planetelor ce orbitează în jurul altor stele. Cel mai important aspect al acestor activități este bineînțeles descoperirea vieții extraterestre. Această descoperire ar avea implicații atât științifice cât și filosofice. Din păcate, până acum viața extraterestră nu a fost descoperită iar din câte știm, s-ar putea nici să nu existe.

De ce căutarea extratereștrilor e un lucru bun pentru societate

Contopirea mai multor domenii de știință

În primul rând, astrobiologia este o știință multidisciplinară. Căutarea extratereștrilor necesită cunoștințe de astronomie, biologie, geologie și științe planetare. Forțând interacțiunea dintre aceste discipline,  astrobiologia devine o reunificare a științei în general. Ajută îndepărtarea științei secolului 21 de specializarea extremă cu care suntem obișnuiți astăzi și ne întoarce la zilele din trecut în care se întâlnea de asemenea combinația de mai multe științe. Având cercetători care cunosc toate aceste științe, studiul astrobiologiei îmbogățește conceptul de cercetare științifică.

Este de asemenea important să recunoaștem faptul că astrobiologia reprezintă un efort deschis și finit incredibil.  A căuta viață în Univers ne duce în niște medii extreme pe Terra, ne duce pe scoarța planetei Marte, ne duce pe suprafața din gheață a planetelor gigant din sistemul nostru solar, etc. Mediile în care se pot deschide cercetări pentru descoperirea vieții sunt infinite, așa că astrobiologia va deveni un tip de știință care nu va avea niciodată moarte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.