Despre un grup de asteroizi antici ce datează din primele zile de formare ale sistemului nostru solar

Un grup de asteroizi antici a fost descoperit de către cercetători și se pare că ar fi la fel de bătrân precum sistemul nostru solar. Acești asteroizi ar putea să lămurească modul în care Pământul și celelalte planete s-au format. În primele zile ale sistemului nostru solar, unele rocile s-au unit în grupuri ce aveau un oarecare aspect de planete, în timp ce altele s-au așezat în principala centură de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Dacă am înțelege cum erau la bază aceste planete timpurii, dacă am înțelege mai bine modul în care s-au format, am putea înțelege mai multe lucruri despre planeta proprie. Oricum, de-a lungul miliardelor de ani, coliziuni fără număr au avut loc între aceste planete timpurii, transformându-le ulterior în asteroizi. Aceste fragmente au plutit în derivă o perioadă făcând foarte dificilă identificarea familiei de asteroizi din care fac parte și studierea planetelor primare din care acestea proveneau.

Acum, cercetătorii au identificat o familie de asteroizi închisă la culoare și au catalogat-o drept cea mai veche familie din centura de asteroizi a sistemului solar. Studiul care a scos la iveală acest lucru aparține lui Marco Delbo, un astrofizician la Universitatea Côte d’Azur, Nice, Franța. Această descoperire vine în urma unor studii asupra porțiunii din interior a centurii.

„Majoritatea asteroizilor și meteoriților care au lovit Terra au venit din această regiune. De asemenea, mulți alți colegi de-ai mei au vrut să urmărească asteroidul Bennu, ținta probei OSIRIS-Rex a celor de la NASA, până la origine în centura principală și posibil la un asteroid-părinte” spune Delbo.

Noua familie de asteroizi constă în roci cu un diametru mediu de 11.5 kilometri și se află în partea interioară a centurii. Sunt în total 108 membri și cel mai mare pietroi este 282 Clorinde, care are un diametru de 42 de kilometri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.