Atmosferele planetelor din sistemul TRAPPIST-1 au fost distruse

Potrivit unui nou studiu, e foarte posibil ca atmosferele planetelor din sistemul TRAPPIST-1 să nu mai suporte viața așa cum s-a crezut inițial. Radiații intense alături de particule provenite de la steaua mamă au cam deranjat toate cele 7 planete din jur, inclusiv pe cele 3 pe care se credea că există viață sau cel puțin condiții pentru dezvoltarea ei. „Din cauza radiațiilor solare, rezultatele sugerează faptul că atmosferele planetelor TRAPPIST-1 au fost distruse. Acest lucru ar diminua șansele aproape de 0 pentru existența vieții” spune Avi Loeb, co-autor al studiului.

În luna mai a anului 2016, astronomii au anunțat descoperirea a 3 planete de dimensiunea Terrei ce se învârt în jurul unei stele roșii pitice numite TRAPPIST-1. Această stea are cam 8% din masa soarelui nostru și se află la o distanță de 39 de ani lumină de Terra. Observațiile ulterioare au scos la iveală faptul că steaua găzduiește un sistem de 7 planete muntoase dintre care 3 se află în zona locuibilă. Dar situarea în zona locuibilă nu înseamnă că acea planetă poate să găzduiască viață. Sunt mulți factori la mijloc, evidențiați în lucrarea lui Loeb și Manasvi Lingam.

Unul dintre acești factori este radiația solară. TRAPPIST-1 este o stea destul de slabă, așa că zona locuibilă este destul de aproape. De fapt, cea mai lungă orbită a celei mai îndepărtate planete din sistem este de 9 milioane de km de la stea. Ca și comparație, planeta Mercur, prima din sistemul nostru solar orbitează la distanțe cuprinse între 36 și 85 de milioane de kilometri de soare. Din cauza apropierii de stea, planetele TRAPPIST-1 sunt bombardate de radiații. Nivelul de raze UV este atât de mare încât atmosferele acelor planete s-a dezintegrat pur și simplu.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.