Titan – luna lui Saturn care conține un element cheie pentru dezvoltarea vieții

Luna Titan a platinei Saturn are un ingredient chimic care ar permite dezvoltarea  organismelor în ciuda temperaturilor destul de scăzute. Astronomii au zărit o moleculă în atmosfera planetei care ar putea fi crucială în formarea celulelor și implicit a construcției vieții. Asta înseamnă că molecula – și posibil ceva forme de viață celulare – ar putea exista pe suprafața acestei luni.

Cercetătorii au suspectat de mult timp că Titan ar putea conține acest element numit vinyl cyanide și a fost identificat pentru prima dată de sonda Cassini, sondă ce explorează planeta Saturn de 13 ani. Din păcate, până acum cercetătorii nu reușiseră să deslușească povestea acestei molecule, însă astronomii de la observatorul din Chile, folosind ALMA – Atacama Large Millimeter Array, au reușit să măsoare cantitatea de vinyl cyanide prezentă în atmosfera superioară a lunii.

Pe Terra, membranele celulelor sunt alcătuite din molecule numite lipide. Dar lipidele nu se pot forma pe Titan întrucât au nevoie de apă lichidă iar pe această lună a planetei Saturn, temperaturile ajung la -178.8 grade Celsius. Oricum, Titan are metan lichid, lacuri întregi de metan lichid iar cercetătorii s-au întrebat dacă aceste lichide ar putea lua locul apei pentru a construi alte forme de viață organice. Astfel, în 2015, cercetătorii au folosit simulări pe calculator pentru a afla ce compuși ar putea să formeze celule stabile în lacurile înghețate ale lunii Titan. Iar vinyl cyanide s-a dovedit a fi candidatul perfect. Titan prezintă foarte mare interes în ceea ce privește explorarea sistemului nostru solar, în căutarea formelor de viață. Pe lângă lacuri, luna deține și o atmosferă groasă în care predomină nitrogenul și alți compuși asociați cu viața de pe Terra. Detectarea acestui vinyl cyanide reprezintă un motiv în plus pentru a explora în continuare luna Titan.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.