Luna ar putea conține mai multă apă decât am fi crezut

Luna conține mai multă apă decât au crezut cercetătorii dar se află la o adâncime destul de mare. Un nou studiu a scos la iveală faptul că apa este destul de răspândită la polii lunii, unde deja se cunoștea faptul că aceasta există, deși cercetătorii nu au calculat niciodată cantitatea exactă.

Descoperirea are consecințe asupra viitoarelor misiuni lunare. Cercetătorii au analizat niște roci de pe lună care conțineau particule mici de apă captive în sticlă. Aceste particule s-au format în momentul în care lava a erupt din interiorul lunii în urmă cu miliarde de ani.

Cercetătorii au privit apoi datele provenite de la sateliți, pe cele colectate de roverul lunar indian pentru a localiza mai precis aceste molecule de apă captive în sticlă pe suprafața lunii. Rezultatul, publicat astăzi în revista Nature Geoscience, arată faptul că apa este răspândită la poli, învelită în material vulcanic. Timp de ani buni, cercetătorii au crezut că luna este complet seacă.

Apoi, în 2008, cercetătorii au găsit apă captivă în rocă vulcanică în cadrul pietrelor colectate de pe suprafața lunii în timpul misiunilor Apollo din anii 1970. Acum însă, apare întrebarea câtă apă se află în interiorul lunii? Studiul de astăzi încearcă să răspundă la această întrebare prin intermediul datelor colectate de instrumentul Moon Mineralogy Mapper situat pe modulul Chandrayaan-1.

„Faptul că apa este asociată cu sticla ne indică ideea că la interior, luna avea foarte multă apă în momentul în care vulcanii au erupt” spune Anthony Colaprete de la NASA. Studiul nu aduce cifre referitoare la cantitatea de apă existentă pe lună dar arată care sunt zonele în care aceasta se află – lângă locul de aterizare ale misiunilor Apollo 15 și 17 de exemplu.

Aceste informații sunt destul de importante pentru că dacă ar mai exista misiuni pe Lună, oamenii ar putea să extragă apa de acolo în loc să o care de pe Terra după ei.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply