De ce și cum să alegi un scaun auto pentru copil? Pune preț pe siguranță și calitate

De voie, de nevoie, toți mergem cu un mijloc de transport aproape zilnic. Ei bine, dacă avem și un copil cu noi acest lucru implică o responsabilitate foarte mare. Se întâmplă des să-i luăm atunci când mergem la cumpărături, când îi luăm cu noi în drum spre serviciu pentru a-i lăsa la grădiniță sau școală, în vacanțe, precum și în multe alte locuri.

Care este cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm? Aceștia sunt fie foarte mici, situație în care orice mișcare a mașinii îi poate pune în pericol, fie sunt destul de mari, însă foarte energici și își caută mereu de lucru. Dacă ești părinte atunci înțelegi foarte bine despre ce vorbesc.

Acum probabil înțelegi unde merg cu ideea. E foarte important să le creezi un mediu cât mai propice în autoturism, iar pentru asta există și scaunele auto. E o realitate tristă în România faptul că accidentele sunt des întâlnite, motiv pentru care aceste scaune sunt obligatorii (atât din punct de vedere moral, cât și legal). Instalarea acestora va crește șansa copilului de a scăpa nevătămat în urma unui eveniment rutier.

Ce spune legislația? Află că dacă ești șofer ai obligația ca atunci când ai cu tine în mașină un copil cu vârstă mai mică de 12 ani acesta să circule pe bancheta din spate. Firesc, dacă vârsta acestuia e una mică trebuie să instalezi și un scaun auto.

Ce trebuie să știi despre scaunele auto? Pentru a te putea orienta către unul care să corespundă nevoilor tale vei fi nevoit să fii atent la caracteristicile sale. Acestea pot fi împărțite pe mai multe categorii, în funcție de greutatea copilului pentru care sunt destinate, vârstă sau modul în care este fixat.

De exemplu, scaunul favorit al copilului meu a fost cumpărat de pe un site specializat, pe care vi-l recomand cu drag – nichiduta.ro, și în care acestea au fost împărțite pe mai multe categorii, în funcție de vârstă, precum: 0+ (până în 13 kg), 0 – 1 (până în 18 kg), 0 – 1 – 2 (până în 25 kg), 1 (9 – 25 kg), 1 – 2 – 3 (9 – 36 kg), 2 – 3 (15 – 36 kg) și alte câteva suplimentare.

De asemenea, în funcție de orientarea scaunului trebuie să știi că, dacă cel mic are o greutate de până la 13 kg și o vârstă de până la 15 luni atunci acesta trebuie să fie poziționat cu spatele la direcția de mers. În situația în care vârsta acestuia e ceva mai mare scaunul va putea fi poziționat cu fața la direcția de mers. Totodată, atunci când vârsta copilului depășește 4 ani există scaune înălțătoare, pe care vi le recomand, fiindcă cel mic va sta comod și în siguranță.

Încă un sfat foarte important este să ai grijă ca scaunul auto să fie montat perfect de fiecare dată. Se poate întâmpla să-l scoți odată cu cel mic, iar în felul acesta va trebui să-l repoziționezi cu atenție de fiecare dată când revii la volan. Chiar și în cazul în care acesta rămâne în interiorul autovehicului, ca măsură de precauție îți recomand să verifici stabilitatea scaunului.

Toate acestea sunt măsuri pe care trebuie să le tratezi cu multă seriozitate, iar respectarea acestor indicații te vor ajuta să te pornești liniștit la drum.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply