Cercetătorii au găsi explicația pentru undele radio ciudate captate din cosmos

Săptămâna trecută, astronomii de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico au recepționat niște semnale radio ciudate care veneau dinspre o stea pitică fără să înțeleagă care era cauza lor. Acum, se pare că au un răspuns: se pare că ciudatele unde radio proveneau de la transmisiile a doi sateliți.

Inițial, aceste semnale au mirat astronomii care au crezut că de vină sunt exploziile solare dar nu aveau frecvența potrivită care să confirme o asemenea teorie. Apoi, cercetătorii au presupus că undele vin de la sateliții din apropiere dar structura semnalului i-au făcut să creadă că acesta a călătorit un drum lung prin spațiu până să ajungă pe Terra. Nimic nu părea atunci să explice aceste unde.  Din fericire, echipa de la Arecibo au făcut câteva observații suplimentare asupra stelei cu pricina duminică. Astronomii au analizat rezultatele, împreună cu alte studii inițiate de alți cercetători și au ajuns la concluzia cp semnalul nu venea din adâncul cosmosului  ci de la unul sau mai mulți sateliți aflați pe orbita superioară geostaționară.

Pe nume Ross 128, steaua este localizată într-o zonă care se intersectează cu mulți sateliți geostaționari. Acest lucru nu a explicat însă motivul pentru care semnalul părea că vine din cosmos.

„E posibil ca o mulțime de reflexii să fi cauzat aceste distorsiuni, dar ne trebuie mai mult timp pentru a explora și celelalte posibilități” spune echipa de cercetători de la Arecibo. Un lucru este sigur însă: semnalul nu provenea de la extratereștri.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.