Cercetătorii chinezi au doborât recordul de distanță pentru teleportarea cuantică

Cercetătorii chinezi tocmai au doborât recordul pentru distanță în ceea ce privește teleportarea. Nu, nu au teleportat pe nimeni în cosmos, ci au trimis un pachet de date din Tibet către un satelit aflat pe orbita pământului la o altitudine de 1400 kilometri. Mai precis, cercetătorii au trimis starea cuantică a unui foton pe orbită. Nu numai că echipa a doborât recordul mondial pentru teleportare dar au scos la iveală și faptul că se poate construi un sistem de comunicație cuantic. Acest sistem de comunicație ar putea fi cel mai sigur din lume întrucât nu ar putea niciodată fi interceptat fără ca cei doi utilizatori între care are lor schimbul de informație să-și dea seama de acest lucru. Acest concept ar putea ajuta la securizarea comunicațiilor pe internet în viitorul apropiat.

Experimente de acest gen au mai avut loc în trecut dar Howard Wiseman, director al Center for Quantum Dynamics la Universitatea Griffith din Brisbane, Australia a spus celor de la Live Science într-un e-mail faptul că acest experiment duce un pas mai departe dezvoltarea acestei tehnologii.

„Acest experiment este unul mult mai dificil pentru că teleportarea are loc către o țintă aflată în mișcare. Receptorii cuantici trebuie să funcționeze fără ca nimeni să îi opereze. Este un pas mare la scară globală pentru ceea ce astăzi numim comunicații cuantice” spune Howard.

În luna iunie, aceiași cercetători raportat alt record în ceea ce privește teleportarea cuantică: au trimis fotoni din satelitul Micius către două baze aflate pe Terra la sol, la distanțe de 1600 respectiv 2400 kilometri. În acest experiment însă, echipa chineză de cercetători condusă de Ji-Gang Ren de la Universitatea de Știință și Tehnologe din Shanghai, a trimis o rază laser de la sol din Tibet către un satelit aflat pe orbită.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply