O rachetă rusească Soyuz a lansat pe orbită peste 70 de sateliți în această dimineață

Soyuz O rachetă rusească Soyuz a lansat 73 de sateliți în spațiu în această dimineață, pe trei orbite diferite în jurul pământului. Sateliții – cu dimensiuni diferite cuprinse între o cutie de pantofi și jumătate de autoturism – au călătorit împreună către cosmos, claie peste grămadă în interiorul rachetei rusești.

Este cu siguranță cel mai mare număr de sateliți lansați vreodată în cosmos de o rachetă Soyuz, dintr-un singur zbor. Misiunea era de fapt un serviciu de rocket sharing (asemănător conceptului de car sharing) pentru că sateliții aparțineau unui număr destul de mare de companii și universități.

Cei mai mulți sateliți aparțineau companiei Planet – o corporație din San Francisco ce are de gând să formeze o constelație de sateliți în jurul planetei – însă nu aceștia au fost sateliții care au ocupat cel mai mult spațiu.  Misiunea principală a fost lansarea unui singur satelit în cosmos, o probă de observare numită Kanopus-V-IK, menită să observe focurile din păduri de pe orbită.

Cel mai mare satelit dintre cei 73, Kanopus-V-IK a fost primul așezat în vârful rachetei și a fost de asemenea primul eliberat în cosmos. După ce racheta Soyuz a scăpat de această „povară”, a urcat la o altitudine mai mare și a lansat alți 24 de sateliți. După aceștia, racheta a coborât și a aruncat pe orbită ultimii 48 de sateliți, toți ai celor de la Planet despre care discutam mai devreme.

Serviciile de rocket sharing prind din ce în ce mai bine în ultimii ani pentru că sateliții devin tot mai mărunți și ocupă mult mai puțin loc. Pe altă parte, puterea și volumul rachetelor a crescut. Recordul pentru acest serviciu aparține rachetei PSLV (India) care a reușit să lanseze în cosmos 104 sateliți în luna februarie, 88 dintre aceștia aparținând celor de la Planet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.