De ce majoritatea IT-iștilor preferă PFA, nu SRL sau SRL-D

PFARomânia este una dintre cele mai renumite țări din UE la capitolul IT. Scoatem oameni calificați în domeniul tehnologiei pe bandă rulantă și chiar dacă mulți dintre ei preferă multinaționalele din țară ori joburile din străinătate, o bună parte dintre aceștia aleg să lucreze pe cont propriu. Astfel, un programator, un designer, vor avea nevoie de un cadru legal pentru a putea profesa și automat apare întrebarea: PFA, SRL sau SRL-D? Care formă li se potrivește lor cel mai bine?

90% dintre IT-iști preferă PFA-ul și vom discuta în cele ce urmează pe larg despre acest aspect. Vom vedea care sunt avantajele pentru care se optează masiv pentru PFA în detrimentul înființării unei societăți comerciale propriu-zise. Sunt sigur că or să vi se pară motive destul de logice.

De ce majoritatea IT-iștilor preferă PFA, nu SRL sau SRL-D

  • Forma de lucru a PFA în relația cu statul este simplificată. Se depun doar 3 declarații anual, spre deosebire de SRL sau SRL-D unde ajungi să cunoști blestemul birocrației.
  • Contabilitatea este mai simplă și mai ieftină. Dacă dorești să-ți ocupi timpul strict cu prestarea de servicii, e clar că trebuie să cauți o firmă care se ocupă de contabilitate pentru PFA-uri. Există companii precum Firma De Conta care te vor putea ajuta în acest sens. De precizat, prețurile pentru serviciile de contabilitate PFA sunt cam la jumătate față de SRL.
  • Ai acces la bani oricând, fără să fii nevoit să întocmești documente. Banii la PFA se duc toți într-un cont din care poți să-i folosești cum vrei tu, fără să dai explicații nimănui. La SRL ar fi o problemă destul de mare dacă ai proceda în acest mod.
  • Beneficiezi de plăți anticipate. Ai posibilitatea ca de-a lungul anului să dai foarte puțini bani la stat indiferent cât produci tu. Mă refer la plățile anticipate pentru impozit, CAS, CASS. E o soluție foarte bună dacă dorești ca de-a lungul unui an să pui mai mulți bani de-o parte pentru o mașină mai bună ori o casă. Diferența de bani o vei da înapoi până la finalul lui iulie anul următor printr-o decizie de impunere de regularizare.
  • Nu prea îți vin controalele pe cap. Trebuie s-o spunem și pe asta. La PFA-uri, atât timp cât se plătesc taxele, nu prea vine nimeni în control. Nici nu prea ar avea cum să vină din moment ce sediul este la tine acasă. Nu ai punct de lucru la stradă în oraș pentru că aceste servicii din IT se lucrează în 90% dintre cazuri online, cu clienți din toate colțurile țării/lumii.
  • Poți să emiți facturi și pentru străini. Se poate elibera un cod de TVA pentru Uniunea Europeană ca și la SRL-uri. Trebuie doar să duci la bun sfârșit anumite formalități.

Acestea sunt motivele principale pentru care IT-iștii români preferă PFA-ul ca formă de organizare legală prin intermediul căreia prestează servicii. E o formă foarte simplă, lejeră, comodă, care permite titularului să folosească banii după bunul plac iar acest lucru cântărește decisiv în luarea deciziei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.