Așa arată ghețarul de 1 trilion de tone desprins din Antarctica

O imagine din cosmos ne arată cel mai nou iceberg desprins din Antarctica. Bine, puțin spus iceberg, întrucât bucata de gheață are aproximativ 5.8 kilometri pătrați și reprezintă 10% din calota glaciară Lanser C. Ghețarul este mai mare ca dimensiune decât Delaware dar seamănă la formă.

Un instrument aflat la bordul satelitului Aqua al celor de la NASA a trimis către Terra primele poze cu noul iceberg pe data de 12 iulie 2017. A folosit instrumente termice pentru a face diferența dintre gheață și apă. Imaginea arată ghețarul destul de bine, plutind între restul Lanser C și restul Peninsulei Antarctica, respectiv bucățile de greață fracturate din Marea Weddell.

Primele semne că ghețarul se va rupe au apărut în anii 1960 potrivit celor de la NASA, dar lucrurile au început să se miște rapid abia în 2014. Cercetătorii au supravegheat în de-aproape ruptura în ultimii 50 de ani iar în aprilie 2017, doar 16 kilometri mai conectau iceberg-ul de restul calotei glaciare. Apoi, la finalul lunii iunie, toată lumea aștepta cu sufletul la gură momentul în care ghețarul se va rupe. Pe data de 10 iulie ruptura a avut loc sau mai bine zis între 10 și 12 iulie iar bucata de gheață desprinsă cântărește aproximativ 1.1 trilioane de tone.

Din fericire, nivelul mărilor și oceanelor nu va fi afectat pentru că ghețarul deja plutea când s-a rupt. Acum, calota Lanser C este la nivelul cel mai retras din istorie potrivit cercetătorului Martin O’Leary de la Universitatea din Swansea, cercetător ce a făcut parte din Proiectul MIDAS, respectiv monitorizarea acestei probleme pentru NASA. Practic, acesta afirmă că nu s-a prăbușit în apă absolut nimic pentru ca să existe îngrijorări legate de creșterea nivelului apei, pur și simplu ghețarul s-a desprins de restul calotei glaciare Lanser C.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply