Hărțuirea – o nouă „funcție” a vieții online

Cei care s-au confruntat cu hărțuirea în mediul online, pot să stea liniștiți: nu sunt singuri. Discutăm despre un fenomen foarte răspândit scos la iveală de Pew Research Center. În Statele Unite, 4 din 10 persoane au fost hărțuite online și este o creștere alarmantă față de anul 2014 (41% față de 35%). În plus, sondajul de opinie la care au participat 4248 americani adulți a scos la iveală și faptul că 66% dintre aceștia au asistat la asemenea acte de hărțuite întâmplate celor din jur.

„Ca să împrumutăm o expresie din industria tehnologică, hărțuirea e o nouă funcție a vieții online pentru o bună parte a americanilor. În unele cazuri, aceste experiențe sunt limitate la comportamente ce pot fi ignorate pentru că discutăm despre atribuirea de porecle negative sau despre eforturi de a pune pe cineva într-o lumină proastă.” spune Maeve Duggan, cercetător asociat pentru acest sondaj de opinie.

Oricum, 1 din 5 americani (18 procente) au avut de-a face cu forme severe de hărțuire online precum amenințările fizice, atacurile pe termen lung, hărțuire sexuală sau spionatul. Studiul a mai scos la iveală faptul că hărțuirea apare cel mai des din cauza opiniilor politice diferite, a aspectului fizic, a genul sau a rasei. 14% dintre americani au spus că au fost hărțuiți online din cauza opiniilor politice.

62% dintre americani consideră hărțuirea online o problemă majoră în timp ce doar 5% spun că nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni.

„Când am întrebat cine ar trebui să fie responsabili pentru stoparea abuzurilor online, americanii spun că unele companii online sau anumite platforme de socializare” mai spune Duggan.

8 din 10 americani spun că serviciile online precum Facebook și Twitter sunt responsabile pentru stoparea hărțuirii dezvoltată pe aceste platforme și cred că ar trebui să existe legi mai dure în acest sens.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.