SpaceX a dus la bun sfârșit două aterizări ale rachetei Falcon 9 într-un singur weekend

SpaceX

SpaceX a lansat și aterizat două rachete Falcon 9 în mai puțin de 48 de ore. Cele două lansări sunt o demonstrație de forță pentru această companie care a afirmat în trecut faptul că are de gând sămărească considerabil pasul lansărilor. Racheta care a decolat din California, de la baza aeriană Vandenberg, a dus pe orbită 10 sateliți de comunicații pentru compania Iridium.

Este cea de-a noua lansate a companiei în 2017, se pare că cei de la SpaceX au reușit să lanseze în primele 6 luni ale acestui an la fel de multe rachete precum întreg anul trecut. Rachetele, înalte de 70 de metri, au în componență 9 motoare și aterizează după ce-și fac treaba pe o barjă numită Just Read The Instructions ce plutește în Oceanul Pacific.

În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, racheta a decolat cu succes, reușind să aterizeze cu brio pentru a 13-a oară consecutiv, fiind de asemenea ce-a de-a 8-a lansare pe apă. Sunt niște cifre destul de importante pentru că fiind în stare să aterizeze racheta Falcon 9, SpaceX le poate refolosi. Refolosirea acestor rachete reprezintă cheia către scăderea costurilor lansărilor pe viitor.

O asemenea rachetă costă uneori zeci de milioane de euro dacă firma o construiește de la zero. Astăzi, Falcon 9 a dus pe orbită 10 sateliți, ducând la 20 numărul sateliților activi deținuți de compania Iridium. 75 de asemenea sateliți trebuie duși în total în cosmos pentru această companie, iar într-un final, datorită lor, operatorii de telecomunicații vor avea acoperire mai mare iar supravegherea traficului aerian va fi de asemenea îmbunătățită.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.