Cabluri electrice rezistente la incendii

Atunci când viețile omenești sunt în pericol, cum ar fi în cazul unui incendiu, produsele utilizate pentru realizarea circuitelor electrice trebuie să fie 100% de încredere.

Rezistenţa la foc este proprietatea cablurilor de a continua să opereze (să-şi păstreze continuitatea electrică) chiar şi în eventualitatea unui incendiu, pentru o perioadă de timp specifică şi precizată (de la 30 la 180 de minute).

Cablurile rezistente la foc au o construcţie diferită de celelalte cabluri. Izolaţia conductorilor este executată uzual din mică (mineral din familia silicaţilor, cu refractaritate foarte ridicată) sau cauciucuri siliconice care, în urma descompunerii termice ajung la faza de dioxid de siliciu (nisip).

Comportamentul la foc al cablurilor electrice poate fi evaluat ţinând cont de următoarele aspecte :

  • Rezistenţa la foccablul continuă să-şi îndeplinească funcţia chiar şi în cazul unui incendiu : transferul de energie electrică sau semnale electrice nu trebuie să fie întrerupt.
  • Întârzierea propagării focului – cablul întârzie propagarea foculului, datorită  materialelor de izolaţie utilizate.
  • Emisia de fum şi gaze acidecablurile sunt special concepute pentru a garanta, pe lângă proprietatea de auto-stingere, o degajare redusă de fum, fără halogeni (halogenii creează gaze acide, cu efecte corozive şi extrem de toxice) în cazul unui incendiu. În acelaşi timp, izolaţiile nu creează gaze toxice în caz de combustie.

ETHERLINE® FIRE Cat.5e PH120 – Cablul industrial de Ethernet rezistent la foc

Transmiterea datelor preluate din procesul tehnologic este vitală pentru sistemele de măsură, reglare şi control. Menţinerea transmiterii de date în cazul unor incendii declanşate în instalaţiile electrice industriale se face prin intermediul cablurilor de Ethernet special concepute pentru aceste situaţii. Cablul industrial de Ethernet Fire Cat. 5e PH 120 pentru montare fixă asigură transmiterea de date pentru minim 120 de minute, în eventualitatea unui incendiu.

Comportamentul la foc este definit de următoarele standarde:

– Fără halogeni (IEC 60754-1 & EN50267-2-1)

– Întârzierea propagării focului (IEC 60332-3-24)

– Densitate scăzută a fumului (IEC 61034-2)

– Integritatea circuitului (EN50200); 120 min

HITRONIC® FIRE – Cabluri de fibră optică rezistente la incendiu

Cablurile de fibră optică pot fi afectate de posibilele incendii din instalaţiile electrice sau neelectrice aferente instalaţiilor industriale sau clădirilor de birouri sau rezidenţiale.

Necesitatea menţinerii transmiterii informaţiilor în cursul incendiului a condus la apariţia cablurilor de fibră optică special proiectate astfel încât să respecte normele definitorii referitoare la comportamentul cablurilor în caz de incendiu.

Lapp Group vă pune la dispoziţie o familie de cabluri optice denumită HITRONIC FIRE care respectă toate cerinţele europene.

Fibrele optice sunt dispuse în tuburi de tip loose tube, umplute cu gel hidrofug.  Fibrele optice pot fi singlemode OS2 sau multimode OM3, OM2 sau OM1. Tuburile sunt introduse într-un strat de fibre de sticlă care conferă protecţie mecanică sporită. Urmează un strat de izolaţie interioară din materiale fără halogeni ( LSZH ). O armătură din tablă gofrată de oţel asigură o excelentă protecţie mecanică, inclusiv împotriva rozătoarelor. Mantaua exterioară realizată din amestecuri LSZH cu rezistenţă la apă şi la radiaţii ultraviolete permite pozarea interior / exterior, pe paturi de cabluri sau în tuburi de protecţie.

Comportamentul la foc este definit de următoarele standarde:

  • Fără Halogeni conform IEC 60754-1
  • Emisie redusă de gaze conform  IEC 61034-2
  • Integritatea izolaţiei (180 min.) conform IEC 60331-25
  • Întârzierea propagării focului conform  IEC 60332-1-1

LAPP KABEL – unul dintre cei mai importanți furnizori de cabluri rezistente la incendiu din România

LAPP KABEL România, subsidiara Lapp Group, vă pune la dispoziție o gamă de cabluri electrice rezistente la incendiu și temperaturi foarte ridicate, de o înaltă fiabilitate și calitate. Cablurile rezistente la foc sunt verificate în centrele de testare LAPP în condiții similare  aplicațiilor practice.

Lapp Group, prin unităţile sale de producţie şi prin laboratoarele ultraperformante poate proiecta şi realiza o multitudine de tipologii de cabluri, chiar atunci când soluţiile existente în piaţă nu pot oferi răspuns la nevoile clienţilor.

Cu sediul central în Stuttgart, Germania, Lapp Group este furnizor lider de soluții integrate și produse recunoscute în domeniul cablurilor și tehnologiei de conectare. În prezent, compania numără 3300 de angajați la nivel mondial, 17 unități de producție, 39 de filiale și 100 parteneri distribuitori.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.