NASA încearcă să lanseze o rachetă cu care o să coloreze norii

NASA a amânat lansarea din această seară a unei rachete de mici dimensiuni din statul american Virginia pe motivul condițiilor atmosferice nefavorabile. Racheta, o Terrier-Improved Malemute va fi lansată mâine și va reuși să creeze nori multicolori în scopul studiului ionosferei și a aurorei.

Dacă lansarea de mâine decurge fără probleme, racheta va elibera în atmosferă niște chimicale cu ajutorul cărora norii vor căpăta o tentă verzuie și roșie, nori ce vor putea fi văzuți de pe Coasta de Est a SUA. Totul face parte dintr-un studiu al mișcării particulelor în atmosfera superioară a planetei  care ar putea să ne ajute să înțelegem mai bine aurorele și alte părți ale atmosferei care sunt încărcate electric din cauza radiațiilor solare sau cosmice.

Nu vă faceți griji dacă vă aflați cumva în acea zonă mâine, chimicalele eliberate de rachetă în atmosferă nu sunt toxice pentru noi, oamenii. Sunt niște simplii coloranți pentru vapori – gaze care creează nori vizibili în înaltul cerului. Printre aceste chimicale amintim bariu, litiu, tri-metil de aluminiu, etc. Aceste chimicale poate că nu vă sunt prea cunoscute dar mai mult ca sigur le-ați mai văzut în acțiune pe undeva, respectiv la artificii.  NASA se joacă cu acești coloranți pentru vapori de o perioadă bună de timp, nu este prima misiune de acest gen. Acum însă este pentru prima dată când se folosesc cu o rachetă ce de obicei duce instrumente de observație în cosmos.

În mod normal, chimicalele sunt eliberate direct din corpul rachetei însă de data aceasta, racheta conține un sistem separat de injectare a gazelor în atmosferă. După lansare, acest instrument va elibera mai multe doze de gaze în diferite zone pentru a acoperi o rază de studiu cât mai largă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.