Astronomii au observat o stea învăluită de lumina altei stele. Einstein credea că nu este posibil

Pentru prima dată în istorie, astronomii au observat o stea îndepărtată învăluită în lumina altei stele, pârând astfel că este un obiect care își schimbă poziția pe cer. Este o descoperire uriașă întrucât Albert Einstein nu credea că acest lucru ar putea fi observat cu telescopul. Acesta a prezis conceptul gravitational microlensing în teoria lui a relativității generale. Practic, obiectele imense precum stele sau găuri negre curbează spațiul și timpul în jurul lor. Acest fenomen poate să capete un efect de lupă schimbând calea pe care lumina o urmează în Univers.

Fenomenul numit microlensing apare atunci când o stea, sursa, trece prin spatele altei stele (lentila)  și se află în raza de vizibilitate a noastră de pe Terra. Gravitația din acest efect de lentilă curbează lumina sursei, făcând-o să pară mai luminoasă și mai dezordonată. Pentru ca efectul să fie vizibil, obiectele trebuie să fie perfect aliniate cu planeta noastră, cu punctul din care este observat.

Acesta este motivul pentru care Einstein a scris cândva că nu sunt șanse ca acest fenomen să fie observat în mod direct. Telescoapele noastre au devenit însă mult mai sofisticate decât cele de pe vremea lui Albert Einstein. În 2014, un grup de astronomi care au folosit telescopul Hubble al celor de la NASA au zărit un tip rar de microlensing, când o stea albă pitică a trecut prin fața altei stele la o distanță de mii de ani lumină. Stelele nu erau chiar perfect aliniate dar erau suficient cât steaua albă pitică să facă observabil un mic arc pe cer. „Se pare că steaua albă pitică a împins-o pe cea mare pe cer. Evident, nu s-a întâmplat așa ceva. ” spune Terry Oswalt, astronom la Embry-Riddle Aeronautical University.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply