Peggy Whitson va mai petrece trei luni extra la bordul Stației Spațiale Internaționale

Peggy WhitsonAstronautul NASA Peggy Whitson, singura femeie care trăiește în acest moment la bordul Stației Spațiale Internaționale este pe cale să doboare un record destul de important: la finalul lunii aprilie, aceasta va fi petrecut mai multe ore în cosmos decât oricare al astronaut american. Acum însă, se pare că Peggy Whitson va petrece și mai mult timp în cosmos decât era planificat. NASA a anunțat astăzi că Peggy Whitson va mai sta la bordul ISS încă trei luni, adăugând mult mai multe ore pentru recordul ei de viețuit pe orbita inferioară al Pământului.

În noiembrie 2016 Peggy Whitson venea la bordul SSI cu ajutorul unei rachete rusești Soyuz, alături de astronauții ruși  Oleg Novitskiy și Thomas Pesquet. Expediția 51 s-a numit misiunea celor doi și va dura până în iunie. În septembrie se va întoarce și Peggy Whitson pe Terra alături de Jack Fischer și Fyodor Yurchikhin, doi astronauți ce vor ajunge pe SSI la finalul acestei luni.

„Ador să stau aici. Să locuiești și să lucrezi la bordul Stației Spațiale Internaționale îți dă cea mai mare satisfacție, satisfacția că ai contribuit cu ceva la avansul tehnologic. Când am auzit că voi mai sta trei luni am fost foarte bucuroasă, este tot ceea ce îmi doresc” spune Whitson.

Aceste 3 luni extra au fost posibile din cauza rușilor, care au anunțat că doresc să reducă numărul cosmonauților său pe SSI de la 3, la 2. Această mișcare a fost făcută pe fondul reducerii cheltuielilor, întrucât urmează să fie lansat către SSI un nou modul de tip laborator. Atunci, Rocosmos, agenția spațială rusească are de gând să suplinească la maxim numărul de cosmonauți. Pe 24 aprilie, Whitson va avea 534 de zile în cosmos, doborând recordul lui Jeff Williams.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.