O tiroliană ar putea să salveze astronauții în timpul unei defecțiuni la naveta Boeing

Starliner Emergency Egress SystemÎn timp ce Boeing și SpaceX dezvoltă navete capabile să ducă cosmonauții NASA  către Stația Spațială Internațională, două companii vin de asemenea în ajutor cu o tehnologie nouă destinată siguranței, în cazul în care lansările nu decurg conform planului. Ambele companii au dezvoltat sisteme de abandon pentru navete, care pot distanța vehiculul de racheta defectă. Dar acum, Boeing are încă o opțiune în caz de urgență la locul de lansare: o tiroliană pentru astronauți.

Este numită Starliner Emergency Egress System și include patru cabluri care pot scoate rapid astronauții de pe sit-ul de lansare Boeing. După cum știm, naveta Boeing este proiectată pentru a fi așezată în capul rachetei Atlas V a celor de la United Launch Alliance, rachetă de decolează de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida, stație numită SLC-41. Cablurile cu pricina sunt atașate în vârful turnului de acces al echipajului de la SLC-41 – structura pe care astronauții se urcă pentru a ajunge în vârful rachetei Atlas V. Dacă din vreun anume motiv racheta Atlas V începe să funcționeze defectuos chiar înainte de lansare, astronauții pot să sară din modul în niște scaune speciale legate cu cabluri. Călătoria cu aceste scaune atinge viteza de 75 de kilometri pe oră și reușește să ducă echipajul într-o zonă de siguranță aflată la 450 de metri. Aceștia își pot folosi mâinile pentru a stopa scaunele și astfel avea parte de un final de cursă lin. În acest moment sistemul prevede 20 de scaune, inclusiv pentru personalul auxiliar aflat în acel moment în zonă.

Pentru a finaliza acest proiect, ULA a apelat la experți, o companie numită Terra-Nova specializată în trioleine. Cel mai renumit produs al lor se numește ZipRider.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.