NASA a dat startul unui proiect de studiu al materiei dintre stele

Deși spațiul cosmic este gol, conține anumite gaze și praf care plutesc printre stele, materie numită drept spațiu interstelar. NASA a selectat Observatorul Spectroscopic Terahertz pentru a duce la bun sfârșit primele studii pentru această materie, pentru a înțelege mai bine modul în care se comportă.

Obiectele interstelare precum stele, găuri negre și galaxii primesc destul de multă atenție din partea cercetătorilor  însă mediul interstelar nu prea interesează pe nimeni pentru că alcătuiește aproximativ 15% din masa Căii Lactee. 99% dintre cei 15% sunt gaze, hidrogen și heliu. În timp ce cosmosul este în mare parte gol, discutăm despre densitatea unui atom pe centimetrul cub, distanțele uriașe reprezintă dovada faptului că aceste particule contează.

Misiunea GUSTO a primit un buget de 40 de milioane de dolari și va fi condusă de profesorul de astronomie Christopher Walker, de la Universitatea din Arizona. Aceasta va lua startul în anul 2021 când un balon va ridica deasupra Antarcticii un telescop ce poate detecta oxigenul, carbonul și nitrogenul. Acest echipament va permite echipei de cercetare să studieze și să alcătuiască o hartă a gazelor din Calea Lactee și Large Magellanic Cloud.

Misiunea va oferi primele studii referitoare la ciclul vieții unei stele, de la formarea norilor moleculari , la nașterea stelei și apoi la evoluția sa.

„Dacă vrem să înțelegem de unde venim, trebuie să înțelegem mediul interstelar pentru că în urmă cu 4.6 miliarde de ani, chiar noi făceam parte din acest mediu” spune Christopher Walker.

Așadar, misiunea va lua startul în anul 2021 luna decembrie, de la stația McMurdo din Antarctica. Acolo, 170 de zile va sta un telescop suspendat la o altitudine de 36.5 kilometri.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply