SpaceX a lansat cu succes încă un satelit cu racheta Falcon 9

EchoStar XXIIISpaceX a livrat pe orbită încă un satelit de comunicații pentru EchoStar, folosind racheta celebră Falcon 9. Denumit EchoStar XXIII, satelitul se află în acest moment pe orbita superioară a planetei și este folosit în Brazilia. Acesta a fost programat pentru lansare marți dimineață dar a fost amânat din pricina vânturilor puternice. Lansarea a avut loc într-un final joi dimineață la ora 2 AM.

Spre deosebire de majoritatea misiunilor SpaceX din ultimii 2 ani, această misiune nu a inclus un stand pentru aterizare pentru că satelitul EchoStar XXIII este unul foarte greu și orbitează în acest moment cu o viteză de 22.000 de mile pe oră deasupra Pământului. Astfel, racheta a avut nevoie de foarte mult combustibil pentru lansare ceea ce a însemnat că a rămas fără combustibil pentru aterizare. Din această cauză s-a renunțat la a mai ateriza racheta cu pricina.

Lansarea din această dimineață ar putea să fie una dintre puținele lansări mai ne econome pe care SpaceX le va face. Elon Musk a spus că în viitor, sateliții precum Echostar XXIII vor fi lansați cu ajutorul Falcon Heavy, o rachetă a celor de la SpaceX de mari dimensiuni destinată încărcăturilor grele. Aceasta a fost cea de-a doua lansare a celor de la SpaceX de la Complexul de Lansare 39A existent în Centrul Spațial Kennedy, al celor de la NASA.

Acest complex a fost folosit la câteva misiuni celebre precum Apollo 11 care a dus oamenii pe lună pentru prima dată dar și pentru lansarea Space Shuttle în 2011.  În 2014, SpaceX a semnat un contract cu NASA pentru a folosi CL39A atunci când are nevoie să lanseze rachetele Falcon 9 și Falcon Heavy, ultima va fi lansată pentru prima dată în vara aceasta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.