SpaceX amână data primei misiuni pe Marte

Anul trecut, SpaceX a anunțat un plan măreț. Cu ajutorul rachetei proprii Dragon, dorea să participe la prima misiune pe suprafața planetei Marte la finalul anului 2018. Ar fi fost prima misiune privată din istorie care implică Planeta Roșie. Din păcate, se pare că Elon Musk amână termenul limită 2018 cu vreo doi ani. Președintele SpaceX a confirmat de asemenea acest lucru spunând că termenul limită pentru prima misiune pe Marte a SpaceX este acum anul 2020. Explicația ar fi faptul că această amânare ar permite companiei să se ocupe de alte proiecte ambițioase apărute între timp.

„Ne-am setat ca deadline inițial anul 2018 dar am ajuns ulterior la concluzia că e mult de muncă iar în acest moment prioritar este proiectul ce implică racheta Falcon 9. Așadar, am mutat termenul limită înspre 2020 pentru prima misiune pe Marte.” Spune Shotwell la o conferință de presă ce a avut loc în Florida, Cape Canaveral.

Misiunea despre care discutăm se numește Red Dragon și are ca scop testarea echipamentului greu pe solul marțian. Planeta are o atmosferă rarefiată ceea ce înseamnă că aterizarea unei rachete va fi mult mai dificilă. Aparatura grea ar putea să cauzeze instabilitate și să sfârșească prin a cădea pur și simplu pe sol, cum au pățit cei de la ESA (European Space Agency) lunile trecute.

Spre deosebire de alte navete ce au aterizat pe Marte, Red Dragon a celor de la SpaceX este proiectată pentru a ateriza folosind motoare de rachetă încorporate, tehnologie numită supersonic retro-propulsion. Dacă va funcționa, Red Dragon va fi de departe cea mai mare rachetă ce a aterizat vreodată pe Planeta Roșie iar până la concluzii mai sunt 4 ani. Rachetele sunt lansate către Marte o dată la 26 de luni, când această planetă se aliniază cu Terra pe orbită.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.