Ingrediente cheie pentru existența vieții au fost găsite pe planeta pitică Ceres

Cercetătorii au descoperit elemente organice pe planeta pitică Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Aceste elemente organice reprezintă elemente cheie pentru existența vieții iar această descoperire ar putea însemna faptul că forme primitive de viață ar putea exista pe Ceres, potrivit lui Michael Küppers, cercetător la European Space Agency.

Elementele organice au fost detectate cu un spectrometru infraroșu aflat la bordul navetei spațiale Dawn, lansată în cosmos de NASA în anul 2007 și care orbitează în jurul planetei Ceres de mai bine de 2 ani. Studiile precedente au găsit sare și amoniac iar acum, cu ajutorul navetei Dawn, s-a găsit și apă înghețată. Toate acestea sunt componente cheie pentru existența vieții.

„Ceres conține minerale pe bază de amoniac, gheață, carbon, sare și după ultimele cercetări, materiale organice. Cu această nouă descoperire a navetei Dawn, este mai mult decât evident că pe Ceres poate să existe viață” spune Simeone Marchi, cercetător pentru Southwest Research Institute.

Elementele organice au fostă găsite în concentrație mare în jurul craterului Ernutet, ce are un diametru de 32 de mile, situat în emisfera nordică a planetei pitice. Cercetătorii nu cunosc exact care sunt elementele organice detectate dar speculațiile spun că ar fi aceleași de pe Terra.  Cercetătorii mai cred de asemenea că aceste elemente organice existente pe Ceres au luat naștere acolo, nu au fost aduse de vreun asteroid sau cometă pentru că nu ar fi supraviețuit unui astfel de impact și chiar dacă ar fi supraviețuit, ar fi intrat cu totul în scoarța planetei.

Despre Ceres, cercetătorii cred că s-a format în urmă cu 4.5 miliarde de ani în urmă iar înțelegerea mineralelor acesteia poate ajuta cercetătorii să priceapă odată pentru totdeauna cum s-a dezvoltat viața pe planeta noastră.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.