Cum numeri pinguinii din cosmos?

Coloniile de pinguini produc atât de multe fecale încât se văd din cosmos. Asta înseamnă că cercetătorii, cu ajutorul celor de la NASA pot să numere aceste păsări prin intermediul imaginilor din satelit. Din moment ce Antarctica este o regiune greu accesibilă, supravegherea pinguinilor din cosmos ar putea să fie o soluție de monitorizare excelentă pentru biologi.

Fecalele de pinguini ies în evidență foarte bine în peisajul alb al Antarcticii. Unele specii sunt mai murdare decât altele, precum pinguinii Gentoo, care-și întind fecalele peste tot pe unde există o zonă destinată împerecherii. Fecalele negre absorb căldura de la soare și reușesc să topească zăpada dedesubt, creând de asemenea un loc cald pentru cuiburile lor. În timp ce alte specii de pinguini din Antarctica precum Adelie sau Chinstrap nu sunt așa de grijulii cu locul unde-și fac nevoile, tot reușesc să umple colonia de fecale.

Această tehnică nu este chiar nou nouță, Michelle LaRue și colegii ei de la Universitatea din Minnesota au publicat primul aport în ceea ce privește supravegherea coloniilor de pinguini Imperiali cu sateliții în 2012. Ieri, biologul Heather Lynch a prezentat strategia ei pentru a putea cartografia populația de pinguini la întâlnirea anuală American Association for the Advancement of Science.

De fapt, a luat naștere un proiect prin care se numără pinguinii, proiect la care pot participa și oameni de rând. Acesta se numește  Mapping Application for Penguin Populations and Projected Dynamics iar pentru mai multe detalii intrați pe http://www.penguinmap.com/contribute/

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.