Naveta MAVEN a fost nevoită să mărească viteza de deplasare

Din cele mai vechi timpuri, sateliții care orbitează în jurul pământului sunt nevoiți să facă mici corijări, ajustări de manevre și de poziție astfel încât să evite coliziunea cu alți sateliți. Ei bine, se pare că naveta care orbitează în jurul planetei Marte trebuie să facă același lucru. Este vorba despre naveta MAVEN care se învârte în jurul planetei roșii de mai bine de 2 ani și care a fost nevoită să schimbe orbita săptămâna aceasta astfel încât să nu se ciocnească de luna marțiană Phobos.

MAVEN – Mars Atmosphere and VolatileEvolutioN – a ajuns pe orbita planetei Marte pe data de 22 septembrie 2014 iar de atunci, vehiculul explorează atmosfera superioară a planetei și ionosfera. Orbita acestui aparat este una eliptică iar cei de la NASA sunt conștienți că această orbită se intersectează cu orbitele altor obiecte ce gravitează în jurul acestei planete, obiecte precum Phobos.

Săptămâna aceasta, NASA a calculat că sunt șanse mari ca MAVEN și Phobos (o lună – asteroid cu un diametru de 20 de kilometri ce se învârte în jurul planetei Marte) să se ciocnească ținând cont de faptul că acest dezastru a fost evitat săptămâna trecută la o distanță de doar 7 secunde. Așadar, marți, inginerii NASA au dat drumul motoarelor probei, care în acele momente călătorea cu o viteză mai mică de 1.5 kilometri pe oră. Datorită acestei ajustări, NASA estimează că săptămâna viitoare, între MAVEN și Phobos va fi un decalaj de două minute și jumătate.

Dacă MAVEN poate să-și poarte de grijă, viitorul lui Phobos este incert iar cercetătorii estimează că în maxim 40 de milioane de ani, această rocă va cădea pur și simplu pe Marte.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.