Jeff Bezos dezvăluie noul motor al rachetei Blue Origin

Compania spațială privată Blue Origin a asamblat primul ei motor pentru rachete, BE-4. Este noul motor pe care aceasta are de gând să-l folosească pentru viitoarele rachete trimise pe orbită.

Este un pas uriaș pentru Blue Origin întrucât lucrează la acest proiect încă din 2011. În această dimineață, CEO Jeff Bezos a pus pe Twitter câteva fotografii cu motorul finalizat și vestea că alte două motoare BE-4 vor fi gata în curând.

O altă imagine cu acest BE-4 a ajuns pe internet de data aceasta la orizontală, pe căruciorul de transport, cu specificația că acest motor va ajunge la o bază de testare din Texas. Tot din Texas, Blue Origin a lansat racheta New Shepard, un vehicul refolosibil ce poate călători până la marginea spațiului.

Acest tip de motor, BE-4 va fi folosit pe rachetele de mari dimensiuni ale Blue Origin, numite New Glenn. Ca și New Shepard, New Glenn va fi un vehicul refolosibil dar spre deosebire de aceasta va fi mult mai puternică și va putea trimite în cosmos echipaj uman.

New Glenn pare un monstru de rachetă. Are 7 metri diametru și între 82 și 95 de metri înălțime. Înălțimea variază pentru că există două versiuni ale New Glenn: una are un singur element de separare iar cea de-a doua versiune are două elemente de separare.

Racheta New Glenn nu există încă, va fi asamblată în fabrica Blue Origin din Cape Canaveral, Florida. Bezos afirmă faptul că New Glenn va efectua primul zbor către cosmos până la finalul anului 2020. Vestea bună este că acest motor BE-4 va fi folosit și de alte rachete, nu doar de rachetele celor de la Blue Origin. ULA – United Launch Alliance are de gând să folosească motorul BE-4 pentru un nou tip de rachetă numită Vulcan, succesoarea rachetei Atlas V.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.