Cercetătorii japonezi au creat memoria veșnică

Trecem printr-o perioadă de tranziție în care stocarea datelor migrează încet către SSD, îndepărtându-se de vechiul hard disk mecanic. Oricum, adevărul este că nici HDD-ul nici SSD-ul nu au o durată de viață prea mare. De exemplu, un HDD rezistă cam 5 ani la folosire normală în timp ce un SSD rezistă și mai puțin. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea  Kobe din Japonia crede că a descoperit soluția pentru stocarea datelor pe termen lung.

Potrivit Nikkei Technology, echipa, condusă de Makoto Nagata și Nuriyuki Miura. A poziționat nanodoți de metal pe un suport din silicon. Fiecare nanodot este folosit pentru formarea unor linii de biți poziționați în locații specifice pe acel suport pentru a reprezenta cifrele sistemului binar 0 și 1. Odată ce datele au fost aranjate, suportul din silicon este sigilat cu acești nanodoți în interior precum un diapozitiv. Citirea datelor de pe acest suport din silicon se face wireless.

Pentru că acest format de stocare folosește tehnici de producție pe bază de semiconductori, poate cu ușurință să fie micșorat. Cipul de test creat de această echipă de cercetători folosește un CMOS pe 180nm și oferă o capacitatea de stocare de 10 GB per inci pătrat. Oricum, în momentul în care vor trece pe tehnologie de 14 nm care este destul de frecventă pentru procesoarele din ziua de azi, densitatea spațiului de stocare va crește până la 1 TB pe inci pătrat, ceea ce este aproximativ echivalentul unui HDD normal din ziua de azi.

Viteza de citire de pe acest cip este de 40 kb/s dar va crește foarte mult pe măsură ce va crește și capacitatea de stocare. Partea bună este că dacă cipul este perfect etanșat de silicon, se vor putea citi datele de pe el chiar și peste 1000 de ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.